"De första veckorna krävs det mer tid eftersom volontären behöver vänja sig vid sina arbetsuppgifter, och att vara i Sverige. Sedan så jobbar volontären ganska självständigt och frågar om hjälp när det behövs."
- Jessica Carlerby, volontärhandledare på Palladiums Vänner
Vad krävs det av er som organisation?
Vem kan ta emot ESC-volontärer?
Lokala organisationer och föreningar, församlingar och andra ideella organisationer har möjlighet att ta emot en europeisk volontär. Privatpersoner och företag (med vissa undantag) kan inte delta i projektet.
Vilka mänskliga resurser behöver finnas i organisationen?
Volontären Frederiqué förklarar hur man använde Skype i en kurs om IT
Som mottagande organisation måste ni se till att det finns åtminstone en person som handleder volontären. En ESC-handledare är en person som ger uppgifter till volontären, som stöttar volontären under tiden den genomför uppgifterna och som följer och utvärderar volontärens utveckling och lärandeprocess.
Måste alla i verksamheten kunna engelska?
Nej men det blir det enkelt om den person som har ansvar för att handleda volontären kan engelska, då kommunikationen blir mycket enklare, särskild i början när volontären inte kan svenska än. Sen är det bara positivt om det pratas svenska i arbetsplatsen och om personalen uppmuntrar volontären att prata svenska.
Vilka ekonomiska resurser behövs det i organisationen?
Om ni väljer att ta emot volontärer genom Globala Kronoberg, dvs, att vi koordinerar projektet och hjälper er med ansökan, redovisning, logistik och det praktiska, så tar vi en symbolisk avgift för det arbetet som är mellan 3000 kr och 5000 kr per månad/per volontär.
Notera att om ni väljer att koordinera volontären och projektet själva så kostar det inget att ordna ett ESC-projekt.
Hur mycket tid tar det att handleda en volontär?
Det är viktigt att tänka på att i början är allt nytt till volontärerna. Det blir en ny kultur, nya rutiner, nya personer och nya arbetsmetoder. Det är positivt om ni satsar extra tid i början av projektet på att hålla en introduktion till volontären. Berättar i detalj hur verksamheten fungerar, förklara rutinerna och organisationens policy, ge henne/honom startuppgifter, presentera alla som jobbar och lär känna volontären. Om man har en bra introduktion så blir det lättare för volontären att arbeta självständigt och komma med egna idéer i fortsättning. Förutom det är det positivt om ni ordnar tex. veckomöten för att ge uppgifter till volontären. För mer information klicka här.
Vilket ansvar har ni som mottagande organisation för ESC?
Som mottagande organisation får ni ansvar för att handleda volontären och se till att hon/han får meningsfulla uppgifter och utvecklas i sitt projekt. Förutom det ser vi gärna att ni deltar i ESC-fika (där alla handledare, volontärer och sociala mentorer träffas och lär känna varandra) varje tredje månad samt utvärderingar (som sker både digitalt och under fysiska möten).
Ni måste också vara delaktiga under ansökning- och rekryteringsprocessen (genom att ge oss info vi behöver, svara på frågor, mm) samt hålla kommunikation med Globala Kronoberg under hela projektet.
Det är också viktigt att tänka på ESC finns för att skapa lärandemöjligheter för ungdomar i Europa, och att ni blir en del av den lärandeprocessen genom att utmana volontärerna men också följa deras utveckling.
Vad är det bra att tänka på innan man tar emot en volontär?
Det viktigaste är att ni prata och diskuterar i er organisation om de förutsättningar som ett ESC-projekt krävs. Vad behöver ni i organisationen? Vad kan en volontär göra och bidra med? Vem kan handleda? Sådana frågor gör lättare att planera volontärprojektet.
Sen är det också bra om ni tänker på vilken profil ni vill att volontären ska ha, vilka intresse eller generella kompetenser ni vill. Då blir lättare att rekrytera.
Innan volontären kommer så ska all personalen informeras om rollen volontären kommer ta, vilka uppgifter och vilket stöd hon/han behöver.